Bibiana » Specials » Zwangerschapsklachten

Zwanger: buikpijn, bloedverlies, bandenpijn, misselijk

Zwanger: buikpijn, bloedverlies, bandenpijn, misselijk Zwanger: dat is negen maanden lang verlangend uitkijken naar je kindje. Je hebt er alleen geen rekening mee gehouden dat er een hoop klachten komen kijken tijdens de zwangerschap. Wat dacht je van bandenpijn, aambeien, buikkrampen, bloedverlies, zwangerschapsvergiftiging en nog veel meer kwalen? Ze horen er helaas allemaal bij. Wat kan je verwachten tijdens de zwangerschap? Als je dit leest, ben je vast zwanger. Gefeliciteerd! Nu kan je gaan genieten van de zwangerschap. En dan komen er toch wat klachten waar je je zorgen om maakt. Want horen deze klachten bij een zwangerschap en gaat alles wel goed met de baby? En hoe kom je van die vervelende klachten af?

Buikkrampen en bandenpijn tijdens de zwangerschap

Bandenpijn en buikkrampen moeten niet met elkaar verward worden. Bandenpijn ontstaat doordat de baarmoeder groeit tijdens de zwangerschap. De baarmoeder hangt aan banden binnen de buikholte. Aan deze banden wordt getrokken door de groei van de baarmoeder. dit heet bandenpijn. Bandenpijn kan al heel vroeg in de zwangerschap voorkomen en wordt erger naarmate de baarmoeder zwaarder wordt. Bandenpijn is vervelend maar wel volkomen onschuldig. Eventueel kan de buik ondersteund worden middels een buikband. Let wel op het verschil tussen de sier-buikband die in veel winkels verkocht wordt en de echte ondersteunende buikband. De echte is lelijk maar wel functioneel. De sierbuikband is alleen als mode bedoeld. Draag een ondersteundende buikband alleen tijdens werkzaamheden: de spieren worden er anders te slap van.

Buikkrampen hebben vaak een andere oorzaak. Ten eerste kan de innesteling van de bevruchte eicel wat buikkrampen geven. Daarnaast werken de darmen vaak minder goed wat ook krampjes veroorzaakt. Stevige buikkramp vroeg in de zwangerschap kan duiden op een miskraam. Buikkramp tegen het einden van de zwangerschap kan duiden of de aankomende weeën. Buikkramp met bloedverlies is vaak ernstiger.

Bloedverlies en angst voor een miskraam

Met bloedverlies komt ook vaak angst voor een miskraam opzetten, vooral wanneer dit gepaard gaat met buikkrampen. Hierbij kan ik je niet gerust stellen: van alle vastgestelde zwangerschappen eindigt ongeveer 15 procent in een miskraam. De andere zijde van het verhaal is dat het voor 85 procent goed gaat. Een miskraam kan met bloedverlies beginnen maar ook met buikkrampen. Bloedverlies hoeft trouwens niet altijd iets te betekenen. Een innestelingsbloeding vindt plaats wanneer de bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoeder. Daarnaast ontstaan er vaak bloedingen door druk in de baarmoeder zoals hoesten, niezen, bukken en tillen. De adertjes springen makkelijker tijdens een zwangerschap.

Tijdens de eerste drie maanden heeft het vaak geen zin om met bloedverlies naar de verloskundige te gaan. Deze kan toch niks betekenen voor jou en je kindje behalve geruststellen. Een positieve echo hoeft geen goed nieuws te zijn: ook dit kan slecht eindigen. Belangrijk is om juist in te zien dat een zwangerschap vaker goed verloopt dan slecht. In de meeste gevallen is er zelfs geen oorzaak voor bloedverlies te vinden.

Aambeien, verstopping, misselijk en moe

De zwangerschap brengt nog veel meer kwalen met zich mee. Tijdens de zwangerschap zijn veel organen beter doorbloed, waardoor er onder andere makkelijker bloedingen ontstaan zowel aan de baarmoeder als bloedneuzen. Verstoppingen en aambeien horen daar helaas ook bij. Misselijkheid komt vooral tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap voor. Het helpt om met een licht ontbijtje te beginnen of eerst wat thee op bed. Na drie maanden verdwijnen de meeste klachten van misselijkheid weer.

Vermoeidheid kan gedurende de hele zwangerschap voorkomen. Vaak ben je de eerste drie maanden erg moe. Tussen de vier en zes maanden valt deze vermoeidheid weer erg mee, maar neemt weer toe vanaf zeven maanden zwangerschap. Geef toe aan deze vermoeidheid. Het lichaam heeft extra rust nodig.
Bloedverlies en zwanger

Bloedverlies en zwanger

Bloedverlies tijdens de zwangerschap, aantal weken, bloedingen, kans op miskraam. Bloedverlies komt soms voor tijdens de zwangerschap. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Ook de hoeveelheid bloed k…
Buikkrampen tijdens de zwangerschap

Buikkrampen tijdens de zwangerschap

Zwanger: buikkramp, bandenpijn, oefenwee, bloedverlies, harde buik. Tijdens de zangerschap kunnen er buikkrampen of buikpijn ontstaan. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Wat zijn de meest voorkomende o…
Zwanger en kuitkramp

Zwanger en kuitkramp

Kuitkrampen tijdens de zwangerschap, een veel voorkomende en vervelende kwaal. Deze kuitkrampen komen voornamelijk in de nacht voor en verstoord de nachtrust. Wat gebeurt er precies tijdens een aanval…
Zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging oftewel toxicose kan levensbedreigend zijn voor moeder en kind. Door regelmatige controle tijdens de zwangerschap kan een zwangerschapsvergiftiging snel aan het licht komen.…
Gepubliceerd door Bibiana op 25-02-2013, laatst gewijzigd op 17-06-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.