Zwangerschap, zwanger worden en bevallen
Zwanger: krampen, pijn en bloedverlies tijdens de zwangerschap. Ook klachten als bandenpijn, aambeien, misselijkheid en kuitkramp komen vaak voor. Bevallen is iets waar veel zwangeren tegenop zien. Hoe bereid je je hierop voor?
Zwanger worden: vruchtbaarheid
De vruchtbaarheid speelt een belangrijke rol tijdens het zwanger worden. In de vruchtbare periode, rond de conceptie (eisprong) is er de meeste kans op een zwangerschap. Hoe ouder de vrouw wordt, hoe verminderd de vruchtbaarheid is. Ook kunnen bepaalde aandoeningen en ziekten de vruchtbaarheid verminderen. Het gemiddeld stel is binnen één jaar zwanger. Wanneer dit langer duurt, kan men overstappen op medische hulp.
Zwanger en bloedverlies, krampen en pijn
Tijdens een zwangerschap komen er wel eens krampen voor, buikpijn of is er sprake van bloedverlies. Dit is vaak beangstigend. In sommige gevallen kan er een miskraam ontstaan. In de meeste gevallen echter gaan de krampen of de pijn weer over. Bloedverlies tijdens de zwangerschap moet altijd in de gaten worden gehouden. Een miskraam is niet altijd te voorkomen, maar bloedverlies kan ook een andere oorzaak hebben.
Krampen komen vooral in het begin en aan het einde van de zwagerschap voor. Wanneer pijn optreedt na een bepaalde beweging kan er sprake zijn van bandenpijn. Pijn of krampen in combinatie met bloedverlies, duidt veelal opeen miskraam of vroegtijdige geboorte. Schakel direct een verloskundige of arts in.
Kwalen en zwangerschapsverschijnselen
De eerste zwangerschapsverschijnselen zijn het uitblijven van de menstruatie, misselijkheid en lichte krampjes. Wanneer de zwangerschap verder vordert, kunnen kwalen in de weg gaan zitten. Denk hierbij aan ernstige misselijkheid die gedurende de hele zwangerschap aanhoudt. Ook aambeien kunnen veel last veroorzaken. Het lichaam kan vocht gaan vasthouden en kuitkrampen veroorzaken. Ook rugpijn al;s gevolg van een verkeerde houding komt veel voor. Bekkenpijn oftewel bekkeninstabiliteit kan soms zeer ernstig zijn.
Bevallen
9 maanden lang met klachten en kwalen rond lopen is niet voor niks: de bevalling nadert. Bi een eerste keer is het vaak erg onzeker wat er op de zwangere vrouw afkomt. Oefenweeën worden soms verward met echte weeën. Het opvangen van de weeën kan ook moeilijk verlopen. Bij een tweede zwangerschap gaat het allemaal wat makkelijker.
Echte ween zijn duidelijk te onderscheiden van oefenwee omdat deze doorzetten en in hevigheid toenemen. Oefenweeën kunnen gedurende een aantal uur terugkeren maar nemen nooit in hevigheid toe. Persweeën voelen heel anders aan dan ontsluitingsweeën. Bij persweeën voelt men een onweerstaanbare drang tot persen.
Soms is er hulp nodig bij een bevalling zoals een verlostang, vacuümpomp of een keizersnede. Soms wordt er overgaan tot het inknippen, wat later weer gehecht wordt.