Bibiana » Specials » Zwangerschap

Zwangerschap, zwanger worden en bevallen

Zwangerschap, zwanger worden en bevallen Zwanger: krampen, pijn en bloedverlies tijdens de zwangerschap. Ook klachten als bandenpijn, aambeien, misselijkheid en kuitkramp komen vaak voor. Bevallen is iets waar veel zwangeren tegenop zien. Hoe bereid je je hierop voor?

Zwanger worden: vruchtbaarheid

De vruchtbaarheid speelt een belangrijke rol tijdens het zwanger worden. In de vruchtbare periode, rond de conceptie (eisprong) is er de meeste kans op een zwangerschap. Hoe ouder de vrouw wordt, hoe verminderd de vruchtbaarheid is. Ook kunnen bepaalde aandoeningen en ziekten de vruchtbaarheid verminderen. Het gemiddeld stel is binnen één jaar zwanger. Wanneer dit langer duurt, kan men overstappen op medische hulp.

Zwanger en bloedverlies, krampen en pijn

Tijdens een zwangerschap komen er wel eens krampen voor, buikpijn of is er sprake van bloedverlies. Dit is vaak beangstigend. In sommige gevallen kan er een miskraam ontstaan. In de meeste gevallen echter gaan de krampen of de pijn weer over. Bloedverlies tijdens de zwangerschap moet altijd in de gaten worden gehouden. Een miskraam is niet altijd te voorkomen, maar bloedverlies kan ook een andere oorzaak hebben.

Krampen komen vooral in het begin en aan het einde van de zwagerschap voor. Wanneer pijn optreedt na een bepaalde beweging kan er sprake zijn van bandenpijn. Pijn of krampen in combinatie met bloedverlies, duidt veelal opeen miskraam of vroegtijdige geboorte. Schakel direct een verloskundige of arts in.

Kwalen en zwangerschapsverschijnselen

De eerste zwangerschapsverschijnselen zijn het uitblijven van de menstruatie, misselijkheid en lichte krampjes. Wanneer de zwangerschap verder vordert, kunnen kwalen in de weg gaan zitten. Denk hierbij aan ernstige misselijkheid die gedurende de hele zwangerschap aanhoudt. Ook aambeien kunnen veel last veroorzaken. Het lichaam kan vocht gaan vasthouden en kuitkrampen veroorzaken. Ook rugpijn al;s gevolg van een verkeerde houding komt veel voor. Bekkenpijn oftewel bekkeninstabiliteit kan soms zeer ernstig zijn.

Bevallen

9 maanden lang met klachten en kwalen rond lopen is niet voor niks: de bevalling nadert. Bi een eerste keer is het vaak erg onzeker wat er op de zwangere vrouw afkomt. Oefenweeën worden soms verward met echte weeën. Het opvangen van de weeën kan ook moeilijk verlopen. Bij een tweede zwangerschap gaat het allemaal wat makkelijker.

Echte ween zijn duidelijk te onderscheiden van oefenwee omdat deze doorzetten en in hevigheid toenemen. Oefenweeën kunnen gedurende een aantal uur terugkeren maar nemen nooit in hevigheid toe. Persweeën voelen heel anders aan dan ontsluitingsweeën. Bij persweeën voelt men een onweerstaanbare drang tot persen.

Soms is er hulp nodig bij een bevalling zoals een verlostang, vacuümpomp of een keizersnede. Soms wordt er overgaan tot het inknippen, wat later weer gehecht wordt.
Seks tijdens de zwangerschap

Seks tijdens de zwangerschap

Zwangerschap en seks: gaan die twee wel samen? Door middel van seks is een zwangerschap ontstaan, in hoeverre is seks tijdens de zwangerschap veilig, nuttig en prettig?
Zwangerschapsverschijnselen

Zwangerschapsverschijnselen

Zwangerschapsverschijnselen zijn tekenen die op een zwangerschap wijzen. Naast het medisch aantonen van een zwangerschap, zijn er ook nog andere kenmerken waaraan een vrouw zou kunnen merken dat ze zw…
Zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging oftewel toxicose kan levensbedreigend zijn voor moeder en kind. Door regelmatige controle tijdens de zwangerschap kan een zwangerschapsvergiftiging snel aan het licht komen.…
Zwangerschap: alles wat je wilt weten

Zwangerschap: alles wat je wilt weten

De zwangerschap is de periode waarin een bevruchte eicel zich ontwikkelt tot een volwaardig mensje. Deze duurt 9 maanden. De ontwikkeling van het kind is onder te verdelen in twee periodes. De zorg va…
Zuigeling: groei en ontwikkeling

Zuigeling: groei en ontwikkeling

Een zuigeling is de benaming voor een baby gedurende het eerste levensjaar. Een zuigeling groeit in dat eerste jaar ontzettend snel. Sneller dan het in andere jaren voor elkaar kan krijgen. Daarom is…
Zwanger worden: temperatuurmethode

Zwanger worden: temperatuurmethode

Om zwanger te worden zijn er verschillende methoden, van standjes tot het eten van bepaalde gerechten. Maar ook de temperatuurmethode. Deze geeft vooral inzicht in de maandelijkse cyclus en kan ook al…
Zwanger en toch ongesteld

Zwanger en toch ongesteld

Ongesteld worden maar toch zwanger zijn: kan dat? Ja, is het antwoord. Hoewel het weinig voorkomt, is dit toch een verschijnsel dat wel eens gezien wordt bij zwangere vrouwen. Het gaat hier niet om ee…
Gepubliceerd door Bibiana op 27-04-2010, laatst gewijzigd op 17-06-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.