Bibiana » Specials » Dieren

Alles over dieren: hond en kat

Alles over dieren: hond en kat Hond of kat kopen: kennel, fokker of particulier? Waar op te letten bij de aanschaf van een pup of kitten en hoe verloopt de opvoeding, zindelijkheid en verzorging.

Honden en katten

Er zijn zeer veel verschillende hondenrassen en kattenrassen. Belangrijk is om voor zichzelf uit te maken wat beter binnen het gezin past: hond, kat of misschien beiden. Daarnaast moet een keus worden gemaakt bij het geslacht, leeftijd van de pup, kitten of volwassen dier en het ras.

Kopen

Een hond of kat kan men het beste bij een goede kennel of fokker kopen. Particulier zijn ze vaak goedkoper, maar het heeft als nadeel dat er veel broodfokkers tussen zitten. Deze letten niet op lichamelijke of geestelijke afwijkingen bij hond of kat en fokken hier mee door. Het gevolg is een niet gezond dier met eventueel zichtbare afwijkingen.

Verzorging, opvoeding en zindelijkheid

Ieder dier heeft een opvoeding nodig, of het nu om een hond of een kat gaat. Een kat leert bij de moeder al de eerste beginselen van het zindelijk worden. Een pup heeft vaak een helpende hand van de mens nodig. Zindelijkheid kan soms lang op zich laten wachten, vooral wanneer er niet consequent wordt opgetreden.

De vachtverzorging bij kortharige dieren is vaak makkelijk en eenvoudig. Dieren met een ruwharige vacht (honden) of langharig (katten en honden) hebben meer vachtverzorging nodig. Honden gaan hiervoor wel eens naar een trimsalon. Een kat komt er minder vaak. Dagelijks een borstelbeurt is soms nodig, afhankelijk van het ras.

Goed eten in de vorm van brokken of vers vlees is aan te bevelen. Gebruik hiervoor uitsluitend honden-of kattenvoer of haal het vers bij de slager. Geef geen gekookt of gebakken eten of voedsel dat voor menselijke consumptie bedoeld is. Snacks als frikandel, friet, pizza, chocolade etc zijn niet geschikt voor de hond of kat.
De rui bij een hond

De rui bij een hond

De verharing, oftewel de rui bij honden, kent verschillende typen verharing. Het is belangrijk bij de behandeling van de vacht om te weten welk type verharing een hond heeft.
Domesticatie van de hond

Domesticatie van de hond

Onder domesticatie word verstaan het tot huisdier maken van wilde dieren. De mens maakt al eeuwenlang wilde dieren tot huisdier. Dit doet de mens omdat deze van mening is dat bepaalde dieren nuttig ku…
Hond versus kat

Hond versus kat

De hond en de kat: de twee meest voorkomende huisdieren binnen het gezin. Er zijn grote verschillen tussen deze twee. Er zijn hondenmensen en katten mensen, maar ook beiden-mensen. De hond leeft in gr…
Honden en kattenbrokken: ingredienten

Honden en kattenbrokken: ingredienten

Brokken voor de hond of kat zijn er in alle soorten en maten, maar waar moet je voor kiezen? Veel mensen weten niet wat de ingrediënten van honden-en kattenbrokken zijn. Wie dit wel weet, kan makkelij…
Hondengedrag: plassen

Hondengedrag: plassen

Honden plassen. Dat doen ze. Maar soms op een speciale manier: altijd bij dezelfde boom, of altijd over de plas van een andere hond heen. Mannetjes staan en vrouwtjes gaan zitten.
Plukken van een hond

Plukken van een hond

Het plukken van een hond is een handeling die bij de vachtverzorging hoort. Meestal gebeurt dit in een trimsalon en moet met kennis van zaken worden gedaan. Een goede plukbeurt doet geen pijn bij de h…
Gepubliceerd door Bibiana op 25-06-2011, laatst gewijzigd op 27-10-2012. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.