Bibiana » Specials » Kneuzing

Kneuzing van lichaamsdelen zoals rug, rib, pols

Kneuzing van lichaamsdelen zoals rug, rib, pols Tijdens een ongeval of een slag of stoot kan een lichaamsdeel gekneusd raken. Ook raken de ribben vaak gekneusd als gevolg van hoesten of een zwangerschap. Een kneuzing kan pijnlijk zijn. Vaak doet een kneuzing meer pijn dan een botbreuk.

Gekneusde ribben en tussenribspieren

De ribben vormen een kooiconstructie en beschermen belangrijke inwendige organen zoals het hart en de longen. Ook hebben de ribben een functie bij de ademhaling. Ribben kunnen kneuzen als gevolg van een ongeval, maar ook tijdens een zwangerschap of stevige hoestbuien. Een gekneusde rib kan zeer pijnlijk zijn.. Wanneer ademhalen door een gekneusde rib pijnlijk is, zal de arts pijnstillers voorschrijven. Deze pijnstillers zorgen ervoor dat er weer normaal adem gehaald kan worden. Wanneer men oppervlakkig blijft ademhalen, zal een longontsteking het gevolg zijn.

Tussenribspieren zijn de spieren die zich tussen de ribben bevinden en zorgen voor de bewegelijkheid van de ribben. Hierdoor kunnen de longen zich uitzetten en weer inkrimpen doordat de ribben meegaan in de beweging. Tussenribspieren raken makkelijk ontstoken of gekneusd. Ademhalen kan pijnlijk zijn, maar ook bukken of tillen. Soms raken zowel tussenribspieren als ribben gelijktijdig gekneusd. Dit zien we wanneer er sprake is van een verkeersongeval of een harde val. Het herstel duurt 4 tot 6 weken, maar er zijn gevallen bekend waarbij tussenribspieren continue gekneusd raken en het herstel jaren duurt. Helaas is hier vrij weinig aan te doen. Tussenribspieren kunnen niet in het gips gezet worden of anders worden behandeld. Wel kan naar de oorzaak gezocht worden, hoewel deze soms ook moeilijk te achterhalen is.

De rug

We maken zeer veel gebruik van de rug. Lopen, zitten, liggen, tillen, bukken, duwen etc. Vooral deze handelingen hebben we de rug nodig. Bij een harde klap of stoot tegen de rug kan deze gekneusd raken. Een gekneusde rug geeft beperkingen in de dagelijkse bewegingen. Als gevolg hiervan gaan we de rug zo min mogelijk belasten. Dit staat het herstel in de weg. Een rug geneest veel sneller wanneer deze in beweging blijft. De arts zal dan ook meestal pijnstillers voorschrijven. Lichte pijnstilling kan meestal gedurende langere tijd worden ingenomen. Overleg altijd met de arts hoe lang pijnstilling veilig gebruikt kan worden. Wanneer er twijfel bestaat over een gekneusde of een gebroken rug, zal er voor de zekerheid een röntgenfoto gemaakt worden.

Kneuzing van elleboog, pols, knie en enkel

Gewrichten aan benen en armen raken makkelijk gekneusd omdat deze veel belast worden. Vooral sport is de grootste oorzaak van een gekneusde pols, enkel of knie. Een gekneusde pols kan het beste ondersteund worden om te voorkomen dat deze teveel belast wordt. Een mitella is hiervoor een prima hulpmiddel. Een gekneusde knie ontstaat vaak na een harde stoot tegen de knie of door vallen op de knie. Beweging van de knie is zeer pijnlijk. De enkel raakt soms ook gekneusd. Het is dan belangrijk om de schoen of laars direct uit te doen, omdat de enkel kan opzwellen. Ook wanneer een vinger gekneusd raakt, moeten ringen zo snel mogelijk afgedaan worden. In een enkel geval moet de arts de ring doorsnijden, omdat deze niet meer af kan.

Kneuzing herkennen en behandelen

Een kneuzing is soms makkelijk te herkennen door een bloeduitstorting, te herkennen aan een blauwe plek. Maar soms ook is er geen sprake van een bloeduitstorting. Het gekneusde lichaamsdeel doet meestal pijn in zowel rust als bij beweging. Na enkele dagen verdwijnt de ergste pijn. Toch kan een kneuzing soms lang nodig hebben om te herstellen, soms wel tot een jaar.

De behandeling bestaat veelal uit koelen, waardoor de pijn vermindert en een bloeduitstorting minimaal wordt. Het lichaamsdeel heeft rust nodig maar moet toch bewogen worden. Door niet te bewegen zal het lichaamsdeel stijf worden. Bovendien bevordert beweging de opruiming van dode cellen in het lichaam. Te snel weer zwaar belasten van het gekneusde lichaamsdeel zorgt voor pijn en vertraagt het herstel, doordat er weer opnieuw een kneuzing kan optreden.

Over het algemeen is het juist om naar het eigen lichaam te luisteren. Beweging is ondanks lichte pijn goed, maar er moet tot aan de pijngrens bewogen worden en niet eroverheen gaan. Na een aantal dagen zal de pijngrens een verschuiving laten zien: er kan meer verdragen worden. Na enkele weken is het herstel al aanzienlijk verbetert. Voor een kneuzing mag een herstelperiode van 4 tot 6 weken in acht worden genomen. In ernstige gevallen kan een kneuzing 6 maanden tot 1 jaar nodig hebben om volledig te herstellen.
Gekneusde pols: behandeling en herstel

Gekneusde pols: behandeling en herstel

Een gekneusde pols komt vaak samen met een verstuiking van de pols. Wie zijn pols gekneusd heeft, voelt veel pijn, ook in rust. De pols kan men intapen middels een drukverband. De behandeling bestaat…
Gekneusde rib door hoesten

Gekneusde rib door hoesten

Een gekneusde rib door het hoesten. Het kan helaas voorkomen, vooral bij grote hoestbuien of langdurige hoestaanvallen. De ribben kunnen hierdoor continue in de verdrukking komen waardoor er een kneuz…
Gekneusde ribben herkennen

Gekneusde ribben herkennen

Niet altijd wordt een gekneusde rib herkent. Vaak ook wordt een kneuzing van de rib verward met een gebroken rib. Tussen deze twee zit een groot verschil. Een gekneusde rib kan aardig pijn doen, voora…
Gekneusde rug: herstel en beweging

Gekneusde rug: herstel en beweging

Een gekneusde rug ontstaat als gevolg van een val, stoot of klap tegen de rug. Meestal zijn de ruggenwervels gekneusd, soms ook de spieren. Een gekneusde rug kan ontzettend veel pjjn doen. Hoe lang du…
Gekneusde voet, behandeling en herstel

Gekneusde voet, behandeling en herstel

Een gekneusde voet moet niet verward worden met het verstuiken van de enkel of een gebroken voet. Een kneuzing aan de voet kan boven op de voet ontstaan, aan de teen, de zijkant van de voet of aan de…
Gepubliceerd door Bibiana op 21-11-2012, laatst gewijzigd op 17-06-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.